Tentoonstelling 100 jaar Landelijke Gilde Berlaar

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten
Tentoonstelling 100 jaar Landelijke Gilde Berlaar

Wanneer

  • zaterdag 28 januari 2017 15u30 - 17u00
Zaal Familia - Berlaar-Heikant - AARSCHOTSEBAAN 105 - 109, 2590 BERLAAR

Verslag

100 jaar. Een mijlpaal. Dit vráágt gewoonweg om een terugblik, een overzicht, een tentoonstelling. Als uitgangspunt werd geopteerd voor een tijdlijn. Zowel belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Landelijke Gilde kwamen aan bod, als feiten uit het Berlaars verleden. De geschiedenis van een vereniging is nu eenmaal niet los te koppelen van de geschiedenis van een dorp. Een terracotta lint met daarop 'Landelijke Gilden' moest zorgen voor de scheiding: alle datums bóven het lint verwezen naar gebeurtenissen van Landelijke Gilde terwijl alle datums ónder het lint aan Berlaarse feiten refereerden. En om het helemaal duidelijk te maken werden foto's en documenten van Landelijke Gilde op terracotta bladen gekleefd, terwijl fotomateriaal van Berlaarse gebeurtenissen een blauwe achtergrond kregen.

De tentoonstelling '100 jaar Landelijke Gilde Berlaar' kreeg ook een gezicht: een boer die koren aan het pikken is. Maar niet zomaar een boer. Neen, die boer heeft een naam: Emiel Dillen, beter gekend als Mil van den Dillen. Tot zijn dood in 2003 is hij altijd lid geweest van Landelijke Gilde Berlaar.

Geheel in de sfeer van de overzichtstentoonstelling werden in de zaal onze oude afdelingsvlaggen opgehangen: de gildevlag van Berlaar-Heikant uit 1907, de eerste gildevlag van Berlaar uit 1922 en de tweede vlag van Berlaar uit 1957, ontworpen naar aanleiding van het 40-jarig bestaan.

Maar dé blikvanger was zonder enige twijfel de authentieke huiskamer in retrostijl, waar een Leuvense stoof natuurlijk niet mocht ontbreken. Decorbouwer bij het Baldertejater, Paul Van De Putte, tekende voor het ontwerp, terwijl zijn vrouw, Leona Lambrechts, als styliste gezorgd had voor de aankleding van de boer en de boerin, die aan de Leuvense stoof zaten. Een huiselijk tafereel om 'U' tegen te zeggen. Een pareltje!

De tentoonstelling begint in 1890 met de oprichting van 'den Belgische Boerenbond' en loopt tot vandaag. Wegens plaatsgebrek in zaal Familia konden maar 22 borden  geplaatste worden, wat neerkwam op een overzicht tot in 2002. Maar geen nood: de twee eerste weekends van maart wordt de tentoonstelling opnieuw (en dit keer volledig) opgesteld in 't Dolhuis in de Legrellestraat 39. Zowel op zaterdag als op zondag kan je er terecht tussen 13 en 18 uur. De inkom is gratis.

Praktisch

Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Berlaar
Landelijke Gilde Berlaar-Heikant
Prijs
gratis
Reservatie
verplicht
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

03 422 57 22
IMG_2111

Foto-album:28/01/2017 - Tentoonstelling

Meer activiteiten