Schooltuinen

Met haar zeven schooltuinen is Berlaar hét Schooltuindorp van Vlaanderen!

Allereerste schooltuin van Berlaar-Heikant

14de Schooltuinroute Fotozoektocht: van 1 juli tot en met 31 augustus 2023

Met de prijsuitreiking op 6 oktober is het doek gevallen over de fotozoektocht van 2023. De talrijk aanwezige deelnemers keken in spanning uit naar de einduitslag. Misschien ging één van hen wel naar huis met een hoofdprijs!

Zoals altijd hebben de schiftingsvragen de doorslag gegeven. De temperatuur in Ukkel op vrijdag 29 september 2023 om 12u00 bedroeg 18,6° C. Op de tweede schiftingsvraag was het juiste antwoord 72. Dit brengt ons bij volgende einduitslag. De hoofdprijs, een waardebon van 140,00 euro bij restaurant De kookgek, werd gewonnen door Marijke Van Hove uit Berlaar. De tweede prijs, een waardebon van 100,00 euro bij brasserie @Villam, ging naar Sofie Vingerhoets uit Berlaar. En tenslotte de derde prijs, een waardebon van 70,00 euro bij eethuis ’t Hertenhof werd in de wacht gesleept door Jan Van Asch, eveneens uit Berlaar. Van de 110 verkochte formulieren zijn er 72 terug ingdiend.  In totaal legden 54 deelnemers een foutloos parcours af. Proficiat aan de winnaars, en graag tot volgend jaar, voor de vijftiende editie van onze Schooltuinroute fotozoektocht!

Helemaal onderaan deze pagina vindt u de volledige uitslag van 2023, en een overzicht van de winnaars van de vorige edities. Ook het opgaveblad en de juiste antwoorden kan u hier bekijken.

 

Bezorg je dorpsschool een eigen schooltuin

Omdat lang niet alle kinderen de kans hebben om thuis te tuinieren, is Landelijke Gilde Berlaar in 2002 gestart met het schooltuinproject. Op 30 mei 2002 werd de eerste Berlaarse schooltuin ingehuldigd. Deze eer viel te beurt aan de Gesubsidieerde Vrije Basisschool in de Pastorijstraat.

Inhuldiging eerste schooltuin De Groene Ridders ontvangen subsidie van 75 euro

Ruim een jaar later, meer bepaald op 25 juni 2003, werd de tweede schooltuin opgestart te Berlaar-Heikant. Speciaal voor de inhuldiging hadden de leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar zelf een liedje gemaakt. Een schot in de roos!

Leerlingen ontvangen doos vol met tuingereedschap Inhuldiging tweede schooltuin 

Op 27 mei 2004 werd de derde schooltuin ingehuldigd. Deze keer was het de beurt aan de Gesubsidieerde Vrije Basisschool in de Misstraat.

Inhuldiging derde schooltuin 75 euro subsidie van Landelijke Gilden!

In 2005 werden er zelfs twee schooltuinen ingehuldigd. Op 7 juni 2005 werd de schooltuin van De kleine kangoeroe boven de doopvont gehouden. Meteen de vierde Berlaarse schooltuin! Tien dagen later, op 17 juni 2005, was het de beurt aan basisschool De Lotusbloem. De vijfde schooltuin was een feit!

Inhuldiging vierde schooltuin Inhuldiging vierde schooltuinInhuldiging vijfde schooltuin Leerlingen ontvangen subsidie van 75 euro!

Op 9 juni 2006 werd in de Balderschool de zesde Berlaarse schooltuin officieel ingehuldigd. De leerlingen hadden voor een receptie gezorgd, met niets dan gezonde ingrediënten!

 Inhuldiging zesde schooltuin Receptie bij de opening van hun schooltuin

Naar aanleiding van Berlaar, Dorp in de Kijker, werd op 25 mei 2008 de Schooltuinroute ingehuldigd: een fietsroute van ruim 21 km die de zes schooltuinen die Berlaar rijk is, met elkaar verbindt. Dankzij de financiële steun van Plattelandsontwikkeling Vlaanderen en CERA, hebben we dit project kunnen realiseren. Op deze manier zijn we erin geslaagd om het schooltuinproject van Landelijke Gilden een permanent karakter te geven in het Berlaarse straatbeeld! En de jaarlijkse Schooltuinroute fotozoektocht zorgt ervoor dat onze fietsroute onder de aandacht blijft.

Officiële inhuldiging van de Schooltuinroute Fietsroutebordjes van de SchooltuinrouteGemeentearbeiders hielpen bij het plaatsen van de bordjes Elke school kreeg zijn eigen inhuldigingsbordde schooldirectrices waren ook aanwezig! de officiële persfoto!

Ter gelegenheid van de inhuldiging van de schooltuinroute, hadden we de scholen bereid gevonden om hun schooltuin open te stellen. En ze hadden kosten noch moeite gespaard!

schooltuin Misstraat: meester Wouter, geflankeerd door twee groene ridders! schooltuin De Lotusbloemschooltuin De Balderschool schooltuin Pastorijstraat 3schooltuin De kleine kangoeroe schooltuin Berlaar-Heikant

Op 30 mei 2010 werd de fietsbrochure van de schooltuinroute voorgesteld. Deze fietsfolder werd gerealiseerd door Wim Ceulemans, verantwoordelijke voor de schooltuinwerking bij Landelijke Gilde Berlaar. Uit handen van voorzitter Willy Beullens ontving schepen van toerisme, Ingeborg Van Hoof, het allereerste exemplaar. Speciaal voor de voorstelling van de brochure kon je de zes schooltuinen bezoeken. Spijtig genoeg viel die namiddag letterlijk in het water omdat het heel de tijd pijpestelen geregend heeft.

power point over schooltuinproject schepen van toerisme ontvangt allereerste exemplaar van de schooltuinroute fietsbrochureaankondigingsbord Open Schooltuinendag Marleen Van Der Velden met directrice Liesbeth bij de schooltuin in de Misstraat juf Lies in de schooltuin aan de Pastorijstraat 3 juf Kelly en meester Erik in hun schooltuin van De kleine kangoeroeschooltuin De Lotusbloem schooltuin De Balderschool 

In het jaar dat we onze honderdste verjaardag vierden, meer bepaald op zaterdag 20 mei 2017, organiseerden we een Open Schooltuinendag. We hadden alle scholen bereid gevonden om hun schooltuin open te stellen. Hét hoogtepunt van de dag was de inhuldiging van schooltuin De Stap, meteen onze 7de schooltuin. Berlaar, hét schooltuindorp van Vlaanderen!

Schooltuin Berlaar-Heikant Luc Gysen en Guy Tielemans maakten plantbakken voor de LotusbloemDe vierkante-meter-schooltuin van de Balderschool Schooltuin aan de MisstraatSchooltuin De kleine kangoeroe: voorzitter Willy Beullens zag dat het goed was! Schooltuin Pastorijstraat 3Inhuldiging zevende schooltuin Inhuldiging schooltuin De Stap

Eerste Berlaarse schooltuin
Zevende Berlaarse schooltuin

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.