Over ons

Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!

Wortelpoel op het Frankisch marktplein

In de Antwerpse Kempen, tussen Lier en Heist-op-den-Berg, ligt het mooie Berlaar. Balder, in het dialect. Cijfermatig is Berlaar 24,57 km² groot, telt het zo'n 11.000 Berlaarnaars, heeft het een zeer vlak reliëf dat schommelt van 5 tot 15 m boven de zeespiegel, en is het samengesteld uit 4 parochies (centrum, station, Heikant en Gestel). De dorpskern wordt gekenmerkt door het Frankische marktplein, met kiosk en wortelpoel (de vroegere drenkplaats voor het vee).

Sint-Pieterskerk

In de punt van het driehoekige marktplein staat de Sint-Pieterskerk. De legende wil dat  de inwoners van het gehucht in de vroege Middeleeuwen het niet eens raakten over de plaats waar de kerk moest staan. Ze lieten dan het lot beslissen. Ze volgden twee vechtende beren en op de plaats waar de ene beer de andere doodde, werd besloten de kerk te plaatsen. Vandaar de zonderlinge plaatsing van de kerk aan het uiteinde van het dorpsplein en niet in het midden, zoals gebruikelijk.

Sint-Lambertusplaats te Gestel

Het pittoreske Gestel maakt sinds 1965 deel uit van Berlaar. Wat meteen opvalt bij dit pareltje aan de zuidelijke oever van de Grote Nete is de schilderachtige Sint-Lambertusplaats, met de gerestaureerde Marollenhoeve uit 1722, het vijftiende-eeuwse gotische Sint-Lambertuskerkje, de pastorie met smeedijzeren hekwerk ervoor, en natuurlijk de zuilvormige schandpaal uit 1779. Gestel herbergt bovendien twee statige kasteeldomeinen: het in een prachtig park gelegen Gestelhof uit 1562 en de sprookjesachtige waterburcht “Hof van Rameyen” uit de 13de eeuw.

U merkt het: het is goed wonen in Berlaar. Als gezinsvereniging bouwt Landelijke Gilde Berlaar aan een leefbaar platteland in al zijn aspecten. Ben je graag onder de mensen, dan kan je bij ons terecht voor een frisse portie amusement. En, omdat we samenhorigheid belangrijk vinden, maken we graag tijd voor een gezellige babbel tussen pot en pint.

Ons aanbod is zeer divers: koken voor mannen, een snookeravond, onze zomerse fotozoektocht langsheen de 6 schooltuinen, karting samen met KLJ, en tal van activiteiten samen met Ferm, zoals een stadwandeling, ons teerfeest, de bingo-avond vlaaien loten, de gezinsfietstocht op verplaatsing, een bowlingavond voor het ganse gezin. We vergeten ook niet de allerkleinsten, die we graag verrassen met de komst van de goede Sint. Tenslotte heeft ook de gewestelijke seniorenwerking zijn thuisbasis in Berlaar, in het OC Ballaer.

Ontmoetingscentrum Ballaer

In ons ledenblad "Buiten", in de rubriek "De wandelaar", trekt reporter Jessie Van Tricht samen met fotograaf Marc Demeyer door het Vlaamse land op zoek naar mooie dorpen, met hun interessante plekjes en boeiende verhalen. In de editie april 2015 was Berlaar/Gestel aan de beurt. In de bijlage hieronder vind je het verslag van haar wandeling door "Briljant Berlaar en fonkelend Gestel".

We begroeten u graag op één van onze volgende activiteiten!

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Familiedag bij KLJ
Dauwtrip 2013

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.